Během on-line sdílení prožitků jsem s několika lidmi probíral i otázku psychedelických účinků ultrafialového světla. Možná to na první pohled může znít divně, ale různé zkušenosti mi ukázaly, že ultrafialové světlo, které se velice často používá v klubech a na koncertech, má na lidi v zásadě euforické účinky a může díky tomu výrazně pozitivně přispět k intenzivnějšímu prožití tripu, holotropního dýchání či milování. I při velkém workshopu holotropního dýchání v Praze v září 2017, který se konal u příležitosti Mezinárodní transpersonální konference, svítilo při vlastním dýchání u stropu vysoko nad námi několik ultrafialových světel a dost intenzivně jsem vnímal, že to celý prožitek pozitivně prohloubilo.

Jistě víte, o jakém světle je řeč. Komerčně používané ultrafialové světlo září v rozsahu frekvencí 395 až 400 nanometrů. Jedná se o frekvence až na samotném konci ultrafialové oblasti elektromagnetického spektra, už na rozhraní s viditelným fialovým světlem, proto ho můžeme i vidět. Technicky vzato ultrafialová oblast začíná už na 10 nanometrech, ale až do cca 315 nanometrů má toto záření na lidský organismus v zásadě silně zhoubné účinky. Naštěstí tyto nebezpečné frekvence dobře zachytí atmosféra naší planety.

UV světla používaná pro zábavné účely jsou prý opakovaně ověřena jako bezpečná a jak všichni dobře víme, baví nás svým fluorescenčním efektem. Bílá barva oblečení při nich září různými odstíny fialové a modré a existují i speciální fluorescenční barvy, které kouzlo ještě více zesilují. Ale možná, že „jiný pohled na barvy” není jediný zajímavý efekt tohoto světla. Možná, že na něm lidé oceňují hlavně jeho euforický efekt na vědomí, akorát že si to leckdy takto vědomě nenazývají.

Zkoušel jsem hledat nějaké vědecké studie na toto téma. Bohužel vliv UV světla přímo na psychedelický či holotropní prožitek zatím zřejmě ještě nikdo cíleně nezkoumal. Ale našel jsem studie, které ukazují, že UV světlo má v zásadě velmi pozitivní vliv na náladu člověka a také pozitivně ovlivňuje i depresivní stavy. Zamýšlel jsem se nad tím a postupně mi došlo, že je to vlastně zkušenost, kterou máme všichni z výletů na jih k moři nebo na hory. Takové to „jižní zářivé slunce” a nebo „jasné slunce na horách” svědčí o vyšším obsahu UV složky. Však také proto obvykle na takových místech musíme používat ochranné opalovací krémy, sluneční brýle a vrátíme se opálení a většinou i plní optimismu a dobré nálady…

Po různých takových zkušenostech jsme si proto domů pořídili UV světla a začali jsme s nimi cíleně experimentovat. Zdá se, že aby byl účinek dostatečně hluboký, je nejlepší všechny prostory vybavit UV světlem, aby člověk tak říkajíc „nevypadl” z jeho účinku. Pokud se to dodrží, pak se opravdu zdá, že toto světlo díky svému „nadlehčovacímu euforizujícímu vlivu” může velice pozitivně ovlivnit průběh tripu či holotropního dýchání a nebo i hloubku a intenzitu společných intimních chvil s partnerem či partnerkou. Zdá se, že se dá takto dostat mnohem hlouběji do prožitků. Takovou zkušenost jsme s mojí ženou udělali opakovaně. Takže v poslední době se do rozšířeného vědomí či láskyplného propojení vydáváme zásadně při UV světle.

Také jsme zjistili, že tohle světlo může mít pozitivní vliv i na lidi, kteří jsou jinak velmi uzavření a mají problém s projevením emocí. Stalo se nám to opakovaně s jedním naším příbuzným – udělali jsme několikrát společnou čajovnu a použili jsme UV světlo. A on se pokaždé nečekaně rozpovídal, ačkoliv je jindy velmi zdrženlivý a poví toho jen málo. Samozřejmě, že okolností, které to způsobily, tam mohlo být více. Nicméně říkal, že se mu to světlo „líbí“, což jsme vnímali jako potvrzení toho, že vnímá jeho pozitivní vliv.

A ještě technická poznámka – světelný zdroj by měl být umístěný tak, abychom získali rozptýlené světlo a nedívali jsme se přímo do zdroje. Jinak z toho opravdu bolí oči. Zvláště pokud používáme pásky nebo reflektory s LED diodami. Naopak rozptýlené UV světlo je pocitově velmi příjemné.

Zkoušel jsem se proto ptát i dalších lidí na jejich zkušenosti a shodli jsme se, že ten pocit „vzdušné euforie” z prostoru ozářeného UV světlem vlastně všichni dobře známe, ale zatím jsme si to většinou tak cíleně nenazývali. Ale jsou to zatím hlavně takové podvědomé dojmy, chtělo by to celé zkoumat cíleněji a důsledněji. Tak třeba vás tento text také k něčemu takovému inspiruje. Přeji mnoho hlubokých, poučných a léčivých prožitků a velmi by mne zajímaly vaše zkušenosti…