Chodí mi e-mailem novinky z různých internetových stránek a nedávno jsem dostal zajímavý text, který napsal Paul Austin z organizece „The Third Wave”. Tato se snaží propagovat mikrodávkování psychedelik. E-mail měl název „Psychedelics are a skill?” – tedy velmi volně něco jako „Je užívání psychedelik osobní dovednost”? Musím říct, že mě ten text nadchl a přivedl mě k mnoha úvahám. Hned jsem si řekl – ano, je to dovednost jako každá jiná. Ale neomezoval bych to jen na psychedelika – ta jsou jen specifický nástroj. O co tu doopravdy jde jsou „holotropní stavy vědomí” – stavy rozšířeného vědomí.

Takto postaveno je myslím hned jasné, že umět používat „holotropní stavy vědomí” je opravdu specifická osobní schopnost-dovednost a ne každý ji má a někdo to umí dobře a jiný méně. Dá se samozřejmě naučit stejně jako jiné dovednosti, ale ne každý se k tomu odhodlá a ne každý k tomu vidí i důvod či cítí potřebu. Ale pokud se už člověk rozhodne naučit se používat holotropní stavy vědomí, pak je to pro něj jednoznačně „skill”, tedy dovednost, ve které je potřeba se průběžně zdokonalovat, pokud v tom chce být opravdu dobrý.

Holotropních stavů vědomí se dá dosahovat různými způsoby – meditací, holotropním dýcháním, pobytem ve tmě, sportem a samozřejmě i psychedeliky. Počáteční motivací může být přání zažít něco mimořádného či si to prostě jen vyzkoušet. Také může člověka vést touha po sebepoznání a poléčení traumat a nebo v případě psychedelik i třeba jen snaha „užít si pořádnou zábavu”. Důvodů existuje mnoho. Někdo vydrží u počáteční motivace hodně dlouho ale jiný možná zjistí, že tyto stavy vědomí mají ještě i další použití. A tak někdo začne díky rozšířenému vědomí prohlubovat svou uměleckou tvorbu, další je použije pro řešení praktických problémů, jiný k hlubinné práci na sobě či k filozofickém hledání. Naopak šamané je mohou používat k hledání odpovědí na otázky a problémy ostatních či ke spirituální léčbě.

Holotropní stavy vědomí se tedy dají používat opravdu velice rozličně ale ne každý využívá všechny možnosti. V současnosti se lidé věnují rozvoji těchto „holotropních dovedností” spíše intuitivně a nechávají se asi obvykle vést svým „vnitřním léčitelem”. Ale doufám, že přijde doba, kdy se budeme věnovat výzkumu rozšířeného vědomí opravdu systematicky a kdy rozvinutá schopnost používat holotropní stavy vědomí bude patřit mezi oceňované dovednosti. Tak si představuju, jak třeba uchazeč o některé druhy povolání bude uvádět do motivačního dopisu něco jako „v používání holotropních stavů vědomí se trénuji již od mládí a průběžně systematicky pracuji na prohlubování této schopnosti”…

Pokud to tak bude, tak to budou jiné časy než dnes. Dnes nám to přijde asi nemožné, ale dějiny znají mnoho příkladů kdy něco bylo po mnoho generací úporně odmítáno aby to později bylo přijato jako “normální”. Věřím, že stejné to bude i s používáním holotropních stavů vědomí. Jednou to bude naprosto běžné a lidé se budou divit proč to předchozí generace nechápaly. „Ba považte, prý se toho dokonce báli a zakazovali to, no věřili byste tomu? To musela být opravdu zvláštní doba, to si vůbec neumím představit…“