“Je to nebezpečný podnik, Frodo, vyjít ze svých dveří.
Vstoupíš na cestu a pokud si nedáš pozor,
nikdo neví, kam tě to může zavést.”
(Bilbo Pytlík – Společenstvo prstenu – J.R.R. Tolkien)

Ve stavech rozšířeného vědomí se dají zažít neuvěřitelné příběhy a podobenství. Různé takové stravitelnější prožitky jsem sdílel už v předchozích dvou knihách. Lidé se o nich ale obvykle zdráhají mluvit, protože leckdy velmi značně překračují hranice racionality. 

Tyto příběhy se nehodí do vědeckých studií, ale zato by mohly posloužit jako zajímavý námět pro romány a filmy. Pokud by byly příhodně umělecky zpracované, pak by jejich poselství mohlo být pro publikum velmi silné a užitečné. A to je také důvod, proč jsem se rozhodl zveřejnit v této naší třetí knize i některé docela náročné prožitky či přímo “bludy”. Protože věřím, že jejich podobenství mají co říct. 

Dávám je záměrně až sem, na konec knihy, aby se k nim pročetli hlavně ti, kteří zvládnou předchozí texty. Protože mnohá tato povídání jsou “blouznivá”, jiná velice “kacířská”. Možná by se dala trochu přirovnat k vystoupením slavného Cirque du Soleil. Fantaskní psychedelické obrazy se tu prolínají se neuvěřitelnými kousky akrobatů, kteří jakoby nehleděli na žádné zákony fyziky. 

A stejně tak tyto prožitky často nehledí na běžnou materiální a časoprostorovou logiku a kauzalitu. Přesto a nebo možná i právě proto sdělují velice silná poselství. Berte je prosím každopádně s velkým nadhledem.

V tomto cyklu najdete: