Uvažoval jsem dále nad problémem „přírodní“ versus „syntetická“ psychedelika v souvislosti s vědeckými výzkumy a říkal jsem si, že kromě faktu, že syntetická látka se dá přesně dávkovat, tak ale právě ta „nezabydlenost“ a „sterilita“ musí být naopak velmi důležitá právě pro výzkumníky, aby bylo možno dosáhnout opakovatelných výsledků. Snažil jsem se na to téma najít nějakou informaci, ale moc se mi to nedařilo. Nebyl jsem si tedy vůbec jistý, jestli někdo z vědců vůbec nahlíží tuto problematiku tímto způsobem.

Ale nakonec jsem přeci jen něco našel – a to ve videu kde James Fadiman hovoří o výzkumech použití psychedelik pro řešení vědeckých a technických problémů, kterých se účastnil v roce 1966. Při výzkumech bylo používáno LSD a syntetický meskalin, protože jak Fadiman říká – s přírodními psychoaktivními látkami se nedá moc smlouvat ve smyslu jaký má trip být. Taková ayahuasca a nebo houbičky mají obojí vlastní silnou „inteligenci“, mnohem starší, než je ta lidská. Jak Fadiman s nadsázkou říká – ayahuasca vám řekne, já jsem starší než ty, já vím co potřebuješ, tak pěkně zvracej a prožívej….

V jiném videu uváděl také v odpovědi na otázku příklad jednoho inženýra, který – inspirován oním právě oním výzkumem z roku 1966 – se prý rozhodl vydat se na retreat s ayahuascou, aby se zde pokusil najít řešení technických problémů, s nimiž si nevěděl rady. A jak říká – dokázal to, našel ta řešení, ale kromě toho si taky prožil spirituální smrt a znovuzrození a let do vesmíru a takovéhle věci, jaké se člověku s ayahuascou často přihodí a které tak úplně nesouvisí s řešením technických problémů…