O ceremoniálním kakau a jeho psychoaktivních účincích jste určitě už hodně slyšeli a možná jste už nějakou kakaovou ceremonii i sami vyzkoušeli. Kakao je rozhodně úžasná psychoaktivní látka. Často se o něm říká, že otevírá srdce, zesiluje empatii a rozšiřuje vědomí, další lidé hovoří o tom, že i zesiluje kreativitu a také prohlubuje milostné prožitky. Z vlastní zkušenosti toto všechno můžu potvrdit a mohu i potvrdit, že v kombinaci s dechovými technikami se na něm dá za příznivého setu a settingu dosáhnout i regulérního psychedelického tripu. Je sice kratší než na jiných látkách a hloubka vnoru hodně závisí na schopnosti otevřít se účinku látky, ale je to rozhodně velmi inspirativní stav a v některých chvílích může být doprovázený i barvitými fraktálovými vizemi. Ale není kakao jako kakao – pro docílení takového stavu je nutno mít k dispozici opravdu nepraženou a nijak neupravovanou surovinu a také si ho vzít dostatečné množství.

Psychoaktivní účinky kakaa znali již staří Mayové, Aztékové a Olmekové. Označovali ho prý za nápoj bohů a zpracovávali ho tak, že oloupané plody nejdříve lehce fermentovali a pak je drtili celé za běžných teplot a vyráběli z nich „koláčky”, které sušili na slunci. Tyto koláčky se pak pro použití rozpouštěly ve vodě a tak se získával obřadní nápoj s typickou hořkou kakaovou chutí.

Kakao obsahuje mnoho různých zajímavých látek. Jednou z nich je například theobromin, což je lehce psychoaktivní látka ze stejné rodiny jako kofein, takže i podobně působí. Kakao ale také obsahuje i MAO inhibitory – tedy látky snižující aktivitu enzymu monoamino oxidáza. Pokud vám teď do mysli naskočila liána ayahuasca, tak máte pravdu, jde o stejný účinek. Snížením aktivity enzymu MAO se „prodlouží život” serotoninu a dalších neurotransmiterů v našem mozku a také se zesílí účinek některých dalších složek kakaa.

Další zajímavou látkou obsaženou v kakau je anandamid – což je kanabinoid příbuzný s THC z konopí a je to také náš endogenní neurotransmiter. V kakau ho pravda není nijak moc, ale vyskytují se v něm také dva N-acylethanolaminy, které brání rozpadu anandamidu v našem mozku, čímž celkově zesilují a prodelšují jeho účinek. Takže lze pak trochu s nadsázky říci, že kakao působí v mozku podobně jako konopí. Ale plně přítomné jsou všechny tyto látky právě jen v „raw” neupravovaném kakau, ze kterého nebyly odseparovány žádné složky a ani nebylo praženo.

Tolik o teorii a teď více k praxi. Jak už jsem uvedl výše, jediné správné kakao je takové, které není nijak upravované ani pražené. Kakao v prášku je bohužel nevhodné, i kdyby o něm výrobce tvrdil cokoliv. Je práškové, protože je odtučněné – bylo z něj odseparované kakaové máslo a tím pádem mu mnoho látek chybí. A někdy prošlo i alkalizací, která zničí některé další důležité složky. Našel jsem o tom tento zajímavý článek v češtině – https://www.chocolatehill.cz/cokolada-slozeni Je tedy třeba hledat jiné, vhodnější výrobky.

Na internetu je možno koupit „pravé ceremoniální kakao”, ale ceny v některých e-shopech jsou opravdu hodně vysoké a tak jsem zkoušel najít jiné, lidovější možnosti. Občas je možno na internetu nebo v obchodech se zdravou výživou narazit na „roh kakao masse 100%” či „organic raw cacao paste”. Jsou to takové malé hnědé koláčky a některé jsou super ale jiné bohužel ne. Po té, co jsme sami vyzkoušeli produkty z různých zdrojů se bohužel ukázalo, že výrobci někdy hrají hru se slovíčky. Například v popisu produktu sice tvrdí, že jde o neupravované kakao, ale v obchodním názvu chybí magické slovíčko „raw” a koláčky jsou cítit praženinou. Bohužel pražení zlikviduje mnoho zajímavých látek, takže takové kakao je sice chuťově dobré a určitě stále obsahuje řadu významných živin, ale jeho psychoaktivní účinky nejsou tak výrazné.

Navíc v posledních několika měsících prakticky nebylo možno koupit žádný produkt označovaný jako „raw cacao paste” – všechno bylo vyprodáno. Ale ukázalo se, že ceremoniální kakao se dá úspěšně připravit z „organic raw cacao nibs” (německy „bio roh kakaonibs”). Nibsy jsou vlastně oloupané a lehce nadrcené kakaové boby a slouží jako výchozí surovina pro výrobu kvalitních čokolád. Píše se o tom právě v tom výše zmíněném českém článku. Jedinou jejich nevýhodou je, že jsou podobně tvrdé jako třeba lískové oříšky, takže je potřeba je před použitím dobře namlít. Například běžný mixér to úplně nezvládne – pokud byste nibsy nasypali rovnou do něj, výsledný nápoj bude přeci jen hrubší než jsme u kakaa zvyklí.

Pokud jste nahlédli do onoho výše zmíněného českého článku, tak autor tam popisuje, že nibsy se pro zachování kvality suroviny několik dní roztírají pomocí žulových mlecích kamenů. To by asi bylo ideální, ale to nejspíš doma nezvládneme. Pro naše potřeby je možno nibsy namlít v mlýnku na kávu nebo na koření, ale pozor, některé takové mlýnky se dost rychle přehřívají, což by mohlo poškodit leckteré na teplo citlivé látky v kakau. Takže je nutno nepospíchat a i trochu experimentovat s různými postupy. Odměnou nám za to bude ten správný psychoaktivní účinek kakaa. Na druhou stranu, pokud někomu nevadí větší hrubost nápoje z mixéru, tak si může vystačit i jen s ním.

Podmínkou správného účinku je ale také dostatečné množství kakaa. Záleží nejspíš na tělesné hmotnosti, ale minimální množství pro pocit „high” je alespoň 30 gramů samotného kakaa, pro výrazný psychoaktivní účinek je nutno vzít alespoň 50 gramů, nejlépe ještě více. Zní to možná jako malé množství, ale když si namixujete 50 gramů nibsů do nápoje, tak teprve zjistíte, že to není až tak málo. Nápoj je pak tak „kakaový”, jak jste to možná ještě nikdy nezažili.

Existují různé recepty na ceremoniální kakaový nápoj – s vodou, s rostlinným mlékem, s banánem – všechny se zdají fungovat stejně dobře. Pro zlepšení chuti je možno dosladit medem a nebo kokosovým cukrem. Někteří autoři radí přidat i trochu chilli papriky, například ve formě cayenského pepře. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že to opravdu zesiluje psychoaktivní účinek, ale nepřežeňte to. Každý je jinak citlivý a někomu to naopak nemusí vyhovovat vůbec.

A teď se konečně dostanu k tomu, co jsem zmínil už v úvodu – účinek ceremoniálního kakaa výrazně zesilují různé dechové techniky. Existují i centra, která nabízí přímo kakaovou ceremonii s následným holotropním dýcháním. Vyzkoušeli jsme to a je to opravdu pozoruhodná kombinace a prožitek z dýchání je pak mnohem hlubší a barvitější a dá se takto opravdu docílit až psychedelického stavu vědomí. Měl jsem během jednoho takového „kakaového holotropního dýchání” opravdu velice výrazné vize a prožitky týkající se mayské kultury.

Ale podobně dobře funguje i kakaová ceremonie s následným šamanským bubnováním. Případně mohu rozhodně doporučit ceremoniální kakao v kombinaci s „holotropním mazlením a milováním”. Je to něco jako dynamické holotropní dýchání ve dvou – je k tomu potřeba vhodná „holotropní hudba”, oba partneři po celou dobu intenzivně dýchají a prostě se společně nechají svobodně inspirovat a unést prožitkem. Pokud je mezi nimi opravdu láskyplný vztah, tak je to pak velice hluboký a obohacující zážitek. Rovněž může být velmi psychedelický, protože takto můžeme silně zaktivovat přirozené psychoaktivní látky v našem těle. Ale pozor, než byste se do něčeho takového pustili, tak je dobré vyřešit si nejdříve různá traumata pomocí „běžného” holotropního dýchání. Zvláště traumata týkající se vlastní sexuality. Aby se pak nečekaně nevynořila právě během „holotropního milování”…

No snad se na mě nikdo nebude zlobit za to co tu probírám, ale všechny tyto varianty kombinací kakaových ceremonií a dechových technik ve světě existují a různá centra je i nabízejí. Tak vám přeji mnoho krásných chvil a inspirativních prožitků během vašich vlastních kakaových ceremonií…